14 september 2012

Roman om ett brott i ny upplaga

Såg på Babel i söndags, Piratförlaget ska publicera Wahlöö och Sjöwalls stilbildande kriminalromaner på nytt. Och inte bara det, de är SÅ snygga! Eller hur!?
Jag har bara läst Roseanna, men läser gärna resten och gärna i den nya upplagan. Men 199:- styck, 10 böcker... Det blir mer än vad en föräldraledig student har råd med. Något att önska sig i julklapp kanske?

13 september 2012

Världskrig Z av Max Brooks

Det har gått ett antal år sedan det största kriget i mänsklighetens historia utspelade sig. Ett globalt krig, ett världskrig. Kriget mot zombierna, även kallat Världskrig Z. Det vi får läsa är en lång rad intervjuer som ger pusselbit efter pusselbit till vår förståelse, från de första obegripliga utbrotten av döda som plötsligt kommer till liv till de avgörande slagen för återtagandet av planeten. De som intervjuas är en salig blandning av nyckelpersoner till varför förloppet fortskred som det gjorde, men de har alla gemensamt att de klarat sig, de är vid liv. Och då inte som en levande död.

Dystopier är verkligen min grej, Pestens tid av Stephen King kan vara den bästa bok jag läst. Jag är nog därför positiv redan innan jag ens börjat läsa. Greppet att låta intervjuer över enskilda personers erfarenheter spegla händelseförloppet är ovanligt lyckat och jag är full av beundran för författarens fantasi och förmåga att göra en så pass realistisk skildring som omfattar hela världen.

Men, för ja det finns men, det blir för långt! Inte för att jag har något mot långa böcker, tvärtom, men lite kill-your-darlings hade inte varit fel här. Vissa av intervjuerna tillförde inte så jättemycket och det blev helt enkelt för långrandigt för min smak. 100 färre sidor hade inte gjort mig något, men det kan eventuellt också bero på att jag inte är direkt nördig när det kommer sig till militära angelägenheter, vare sig prylar och krigsstrategier gör att jag går upp i brygga även om de i måttlig dos absolut är intressanta. Däremot hade jag hemskt gärna läst en hel bok om piloten som kraschar mitt i zombieland, min absoluta favoritintervju.

Researcharbetet för denna bok måste verkligen ha varit enormt, både vad det gäller rena fakta men också strategier med hela världen som bas. Var är det möjligt att söka skydd? Hur kommer olika länder att agera utifrån deras politiska läge? Var kommer de blodigaste slagen utspela sig? Jag är som sagt grymt imponerad över författaren ur detta hänseende. Lite mindre imponerad är jag av att inte lika omfattande arbete har lagts ner på att ge berättarrösterna egna personligheter. Nu är det förvisso en och samma person som är intervjuledare, men det är mer eller mindre transkriptioner vi får läsa och samtliga låter ungefär likadant oavsett plats i världen, oavsett befattning, oavsett roll i kriget. Lite tråkigt i en annars så trovärdig historia kan jag tycka.

9 september 2012

3 september 2012

Babel säsongsstartade igår

Förra säsongen blev det en hel del nya grepp med ny programledare, ny sändningstid och förkortad programtid för Babel. Jag tycker Jessika Gedin axlade programledarrollen bra, men övriga förändringar var jag minst sagt skeptisk till. Och med facit på hand fungerade de inte alls för mig, jag såg endast några enstaka avsnitt förra säsongen då sändningstiden var hemsk! Hemskt illa vald för mig i alla fall.

Därför var det extra roligt att bänka mig igår kl 20 för en hel timme boknörderi. Men jag vet inte, det kändes lite ljummet. Enligt O skriver att Babel är ett farligt program och visst är det underbart med den läspepp man får!? För min del tog sig läspeppen uttrycket att jag var tvungen att göra ett besök på biblioteket idag för att se efter om några av Babel-böckerna jag blev sugen på fanns inne... Samtidigt så blir jag less när samma författare dyker upp som suttit i alla morgonsoffor senaste tiden. Leffler var väl undantaget igår, men det känns klent på 60 min. Fram för mer bredd, våga vara nördigare säger jag!

Det där biblioteksbesöket då, hur gick det med det? Nja, Babelböcker fanns det inga inne och jag reserverar av princip inte böcker om jag inte verkligen vill/behöver ha dem till något. Däremot fanns det mycket annat smått och gott, bland annat gallringsböcker för 5:-/st.

Så inköptes gjorde
  • Besatta av Elif Batuman
  • Hets! av Sven-Eric Liedman
Lånades gjorde
  • Nattens cirkus av Erin Morgenstern
  • Den okända historien av Monica Ali
  • Tony och Susan av Austin Wright
  • Himmelsdalen av Marie Hermansson
  • De hatade av Magnus Linton
 Tur att vi planerar en tripp till stugan inom en snar framtid.

Studierna är i gång!

Idag drar min kurs i litteraturvetenskap igång, något jag verkligen har sett fram mot! Lite överraskande fick jag dock nyss reda på en omkastning vad det gäller delkursernas ordning, så det blir inte alls utomeuropeisk litteratur efter den inledande kursen. Istället blir det delkursen Litteraturen i samhället och det är absolut ett spännande område det med.

Det är dock ett litet tag kvar innan det är dags, först blir det en grundläggande orienteringskurs. Detta innebär att jag denna vecka kommer grotta ner mig framför allt i boken Litteraturhistoriens grundbegrepp, vilken jag utgår från är litteraturvetenskapsnybörjarens bibel.