22 september 2019

Bokpaket

Efter att ha tagit del av goda nyheter kände jag att det var läge för en lite större bokbeställning, då det var längesen jag gjorde en sån och det dessutom kommit mycket nytt som jag är sugen på. Det här blev innehållet och jag är sjukt taggad på att läsa allihop!För ungefär en månad sen besökte jag London för första gången och passade då på att besöka fantastiska Waterstone på Piccadilly. Med mig hem därifrån fick jag följande titlar.Jag har därmed en duktigt stor hög med nya böcker. Först kommer jag nog ta min bibliotekshög, eller åtminstone delar av den.


21 september 2019

Fjällvandring åt helvete av Are Kalvø

Are Kalvø är en norsk komiker, författare och mediepersonlighet som, enligt förlaget, ofta skriver om ämnen han inte vet så mycket om. I Fjällvandring åt helvete gör han upp om den skandinaviska förkärleken till naturupplevelser och utmanar sig själv, som den inbitna stadsmänniska han är, att ge sig ut på tur.

Den här boken hörde jag först talas om via Yukiko Dukes youtubekanal och tyckte väl den lät som något för mig. Faktum är att det är den tredje boken skriven av komiker som jag läst under relativt kort tid, vet inte om det säger något om vad jag letar efter hos en bok i nuläget?

Min upplaga har ett speciellt förord riktad till den svenska översättningen och det tycker jag riktigt mycket om. Sen blir det en del filosofiska funderingar kring den moderna människans förhållande till naturen blandat med mer konkreta dagboksanteckningar och redogörelser från författarens egna försök att tvinga sig själv att uppskatta fjällvandring.

I det här fallet tycker jag nog bäst om dagboksdelarna, men även de blir lite tradiga när det kommer till vandringsupplevelser. Jag hade kanske lite fel förväntningar, men jag tycker inte det blir vare sig hackat eller malet i berättandet. Boken är lite rolig, men inte så mycket. De filosofiska delarna är intressanta, men inte så utvecklade. Läsupplevelsen var okej, men kanske inte så omvälvande som jag hade hoppats på. Kanske fungerar den bättre för någon som är en mer aktiv friluftsmänniska än vad jag är.

13 september 2019

Bästa läsningen i sommar

Nu är vi snart halvvägs in i september, som jag räknar som den första höstmånaden. Jag tänkte därför lista mina bästa läsupplevelser från sommaren som gått. Utan inbördes ordning, håll till godo.


12 september 2019

Fantastisk nyhet!


Jag fick höra att Pia Hagmar kommer med en ny vuxenbok! Alltså den peppen! Jag skrev om hennes förra när den var ny och berörde då också lite vad jag tyckte om förlagens sätt att helt förbise en av de största arenorna för tjejer och kvinnor i alla åldrar - stallet.

Det kan bli så att den här nyheten puttar mig över kanten och leder till en bokbeställning. Kan vara så.

11 september 2019

När man börjar på massor av böcker och avslutar... inga?

Efter ett gäng (småbarns)år med nästan ingen läsning har 2019 varit året då det vände. 57 lästa titlar har jag i dagsläget, förvisso en del noveller och barnböcker inräknat, men typ 35 böcker av vanlig tjocklek är även det bra för att vara mig. Men det allra viktigaste är att jag har hittat läsglädjen igen! Jag behöver inte tvinga mig att ta upp en bok, utan det har gått helt av sig själv, överallt och så fort jag haft en stund över. Tills nu...

För den senaste tiden har jag plockat upp en bok jag tänkt prioritera. Och sen en annan. Och så ytterligare en. Och så har det fortsatt. Nu är jag uppe i typ 15 böcker som jag just nu läser (just nu, ha! Flera börjar det vara längesen jag öppnade...) och jag som gärna slalomläser börjar känna mig stressad över att jag inte minns var jag är, vad som händer eller vilken jag ska plocka upp. Således plockar jag inte upp någon alls. Eller en till.

Ja, ni hör ju. Jag tänkte därför tvinga mig till att beta av min lista på påbörjade böcker, så hoppas jag att lite mer lust med tillhörande flyt infinner sig.

De böcker det gäller är;

 • Fjällvandring åt helvete av Are Kalvø
 • Härliga valptid av Ingalill & Curt Blixt
 • Manhattan Beach av Jennifer Egan
 • Det kommer aldrig vara över för mig av Mhairi McFarlane
 • En gyllene bur av Carmen bin Ladin
 • Stormvarning av Maria Adolfsson
 • The Sun and Her Flowers av Rupi Kaur
 • Krönika i sten av Ismail Kadare
 • Dear Evan Hansen av Val Emmich
 • Vaggvisa av Leila Slimani
 • Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke
 • H.C. Andersens bästa sagor (med barnen)
 • The Hate U Give av Angie Thomas
 • Nej och åter nej av Nina Lykke
 • An American Marriage av Tayari Jones
Wish me luck!