29 maj 2012

Fiktiva yrkesskildringar är i min smak!

Har precis haft en kvälls kvalitetstid med mig själv och min läsning. Läste då ut Sara Beischers debutroman Jag ska egentligen inte jobba här och det slår mig, på nytt faktiskt då det också tidigare slagit mig, att jag verkligen gillar att läsa skildringar från helt vanliga yrken. Som om en tjej som jobbar som timvik på ett ålderdomshem.

Polisyrket är väl det jag läst mest om i litteraturväg och det känner jag mig ganska mätt på ur just yrkesperspektivet. Men jag skulle gärna läsa en välskriven roman om exempelvis en lärares vardag. Har ni några tips på bra skildringar av yrkeslivet?

4 maj 2012

Inte som de andra barnen

Det finns en bok som tokhyllats av recensenter, bokbloggare och alla läsare jag stött på. Boken är aktuell i dagarna, eftersom uppföljaren precis har släppts. Det är självklart Cirkeln jag talar om. Jag läste den för första gången för ganska exakt ett år sedan och ville nu fräscha upp minnet lite, varför en omläsning blev aktuell.

Jag måste nog konstatera att jag är udda. Den är okej i min mening, men inte mer än så. De magiska inslagen känns rent av ointressanta (det måste ju verkligen vara ett underbetyg till en bok där magin har en så pass central roll), men styrkan finns i personporträtten. Och med så många huvudpersoner vill det ju till att mejsla ut karaktäristiska drag, så jag förstår att det blir lite stereotypt ibland. Jag tycker ändå det är ganska tragiskt att det räcker med sex individer, var och en åt sin ytterlighet, för att Sveriges läsarskara unisont ska kunna identifiera sig och därmed älska boken.

Men jag är som sagt inte som de andra barnen...

2 maj 2012

Att skapa lite läsglädje

Alltså, det här med läsning har gått så segt så segt de senaste månaderna. Egentligen är jag ganska pigg och glad åt vårens ankomst, men i nio fall av tio är det iPhonen som fått uppmärksamhet när jag haft tid över. Trist!

Frågan är väl var i problemets kärna ligger. Jag kom fram till att jag hade listat alltför många böcker att läsa och i det stora hela blivit ganska osugen på alltihopa. Men nu tror jag att jag funnit botemedlet!

  1. Besök biblioteket IRL. Bibblan har en himla massa böcker som kostar gratis att låna hem. Jag har gått runt och insupit atmosfären (faktiskt även tillsammans med den numera halvåriga sonen som också äääälskade stället(!)) och pillat på böckerna. Har lånat hem, läst och gillat Erebos (recension är på gång) och har Vägen, Sveriges historia, Extremt högt och otroligt nära, Mörk jord, Monsterbiff till middag? och Här ligger jag och blöder kvar.
  2. Besök biblioteket på nätet. Jag älskar verkligen min Padda, den är perfekt att läsa på kvällarna för att inte väcka upp resten av familjen med att tända en läslampa. Just nu laddar jag för att Eld ska dyka upp som lånbar genom att läsa om Cirkeln. Jag har dessutom Mannen som föll i glömska och Jag skulle aldrig ljuga för dig hemladdade. Men det finns många fler godbitar att hämta, mycket lyxigt!
  3. Delta i lite uppiggande tävlingar (med böcker i pris, givetvis) som anordnas. Själv är jag med i Lingonhjärtas utlottning och även Eli läser & skrivers jubileumstävling, båda är bokbloggar jag varmt kan rekommendera.
  4. Om man, mot all förmodan, inte vinner i tävlingarna är det dags att hoppa över skakeln och bryta mot Läs 3 för 1, min egenhändigt komponerade variant på köpstopp. Jag har redan beställt Två soldater (hallå, Roslund och Hellström jue!) och eftersom en bok inte kan resa ensam åkte även Drömbokhandeln (låter som bästa ordinationen för en lässvacka!) med i paketet. Och även Jellicoe Road ligger farligt till, helt klart. Om jag nu inte vinner.
  5. Läs inspirerande bokbloggar! Jag har en del bloggar jag följer (och som förvisso är en del av boven till lässvackan), men all den läsglädje de sprider är helt oslagbar. Just idag vill jag lite extra uppmärksamma 100 Fiktiviteter där Helena presenterar hundra böcker som betytt mycket för henne. Dessutom med små kommentarer till varje bok. Ett riktigt mastodontprojekt, men ack så mycket glädjande tips.

Om jag inte blir botad av det här så vet jag inte vad jag ska göra.